Laisvę dirbti iš bet kur ir bet kada

03. spalio 2022

Suomiškas šaknis turinti valymo paslaugų įmonė „SOL“ iš visų kitų šios srities įmonių išsiskiria tuo, kad savo darbuotojams suteikia daug laisvės, tačiau už tai tikisi atsakomybės ir gero darbo. Baltijos šalių įmonės generalinis direktorius Rinel Pius sako, kad iš pradžių tai gali atrodyti sudėtinga, tačiau gyvenimas parodė, kad tokia aplinka suteikia geriausią savirealizacijos galimybę.

Особенностью SOL является сотрудничество свободы и ответственности, заложенное в ДНК компании. Люди могут работать, когда и где им удобно. Но работа должна быть сделана.

„Mūsų specifika tokia, kad neturime konkrečios vietos, kur rytais susirenka visi mūsų darbuotojai. Visi 2300 mūsų darbuotojų Baltijos šalyse rytais išvažiuoja į darbą apie 2000 skirtingų vietų. Jie visi turi savo darbo laiką ir laikosi savo darbo kultūros, kurią mes, 140 vadovaujančių darbuotojų, stengiamės kasdien kartu kurti“, – sako R. Pius.

Kurmet Vasser, „SOL“ Lietuvos ir Latvijos įmonių vadovas, priduria, kad dar vienas išskirtinis „SOL“ bruožas – laisvės ir atsakomybės derinys, įrašytas į įmonės DNR. „Žmonės gali dirbti kada nori ir ten, kur jiems patinka. Tačiau darbas turi būti atliktas – tiek biuro, tiek valymo darbuotojų atveju“, – aiškina K. Vasser.

Laisvę suteikiantis pasitikėjimas

Liisa Joronen, „SOL“ įkūrėja, dar 1992 metais nustatė taisykles, kas jos įmonėje turi būti daroma kiek kitaip. Ji buvo įsitikinusi, kad griežta įmonės kultūra yra kliūtis sėkmei, o ne jos pagrindas. Joronen ir savo daktaro disertacijoje tyrinėjo, kaip laisvė ir atsakomybė gali padidinti darbuotojų motyvaciją ir aistrą darbui. Ji priėjo išvados, kad geriausias būdas įmonei augti ir išgyventi – leisti žmonėms daryti tai, ką jie moka geriausiai, o vadovybė neturėtų jiems trukdyti.

„Pavyzdžiui, Estijoje ir visame Baltijos regione turime laisvę priimti sprendimus, kurie mūsų aplinkoje atrodo geriausi. Jei yra poreikis ir interesas plėstis, pirkti kokią nors naują įmonę, samdyti žmones ar daryti ką nors kita, kas Estijoje ar kitoje šalyje padėtų plėtoti verslą, tai ir darome nesikreipdami į centrinį biurą. Patys kuriame taisykles ir patys prisiimame atsakomybę“, – sako R. Pius.

SOL Baltics generalinis direktorius Rinel Pius

Viena iš pagrindinių Joronen idėjų buvo pripažinimas, jog nė vienas žmogus nepabunda ryte su mintimi, kad šiandien savo darbą atliks prastai ar pusėtinai. Priešingai – visi norime būti sėkmingi, būti giriami ir didžiuotis savo darbu. Todėl svarbu, kad vadovai ne sudarytų beprasmes kliūtis, o prisidėtų prie kiekvieno žmogaus sėkmės. Įmonės vadovas priduria, kad norint visiems kartu dirbti sėkmingai, reikia bendrų vertybių. Viena iš svarbių „SOL“ vertybių yra, pavyzdžiui, pelningumas.

Galbūt žvelgiant plačiau tai ir nėra labai populiari vertybė, bet be jos neįmanoma vystytis, investuoti, mokėti atlyginimų ir pan. Tačiau „SOL“ nori nuolat tobulėti ir augti.

Darbuotojas pasirenka, kur dirbti

„Šiandien valymo darbai nėra fiziškai sunkūs, tačiau norint juos atlikti gerai, reikia išmanyti metodiką ir darbo būdus. Todėl viena svarbiausių mūsų veiklų įmonėje yra darbuotojų mokymai, nes tai padeda mums dirbti efektyviai ir operatyviai. Mūsų darbuotojai yra išsibarstę po įvairias vietas, todėl geri mokymai suteikia visiems pasitikėjimo, kad darbas bus visada ir visur gerai atliktas“, – sako K. Vasser.

O geri mokymai ir su jais susięs pasitikėjimas suteikia galimybę visiems „SOL“ darbuotojams patiems rinktis darbo vietą ir darbo laiką. Kadangi objektų yra itin daug, kiekvienas valymo darbuotojas, prieš pasirašydamas darbo sutartį, gali pasirinkti patogiausią vietą ir laiką, kur ir kada vykti į darbą“, – sako K. Vasser.

Lietuvos ir Latvijos vykdantysis direktorius Kurmet Vasser

„Daugumai esame papildomo darbo darbdavys. „SOL“ valymo darbus sau patogiu metu atlieka mokytojai, darželių auklėtojai, studentai, pensininkai, taip pat medicinos darbuotojai, pardavėjai ir kiti. Galima dirbti ryte, dieną ar vakare, net ir naktį. Dirbti galima visu etatu, bet galima ir tik dvi valandas per savaitę“, – aiškina K. Vasser. Įsidarbinant jokios reikšmės neturi kalba, religija, kilmė ar lytis.

Vasser priduria, kad šiuo metu pas juos dirba daugiau nei 500 sumažėjusio darbingumo žmonių, kurie visi puikiai papildo „SOL“ komandą. „SOL“ taip pat dirba labai daug Ukrainos karo pabėgėlių, kuriems itin svarbi įmonės suteikiama laisvė ir patogumas įsidarbinti. Beje, amžiaus skirtumas tarp jauniausio ir vyriausio „SOL“ darbuotojo – daugiau nei 70 metų.

„Būti valytoju nėra gėda – tokia mūsų pagrindinė žinutė. Visi tikisi, kad valymo darbuotojai paslapčia ir nepastebimai, kaip kokie nykštukai, atliks savo darbą, jų nesimatys ir nesigirdės. Mes manome, kad valytojas yra specialistas, kuris gali taip pat didžiuotis savo darbu, kaip ir kitų profesijų atstovai. Ir, patikėkite, be valytojų šis pasaulis sustotų“, – priduria R. Pius.