Psichikos sveikatos palaikymas darbo vietoje: kaip mokymai ir rūpinimasis savimi stiprina darbuotojus

15. balandžio 2024

Pastaruosius kelerius metus mūsų įmonėje kovas – psichikos sveikatos mėnuo. Šį mėnesį dalinome įvairius, psichikos sveikatai palaikyti skirtus vitaminus, taip pat atlikome darbuotojų psichikos sveikatos tyrimus.

Šaltinis: peaasi.ee

Skaičiuojama, kad kas penktas žmogus per metus patiria psichikos sveikatos problemų. Psichikos sveikatos sutrikimai, ypač depresija, yra pagrindinė darbingumo sumažėjimo ar net praradimo priežastis visame pasaulyje. Daug problemų paliekama be savalaikio įsikišimo ir gydymo. Pavyzdžiui, tik trečdalis depresija sergančių žmonių kreipiasi pagalbos.

Kadangi psichikos sveikatos sutrikimai užima pirmąją vietą tarp sumažėjusio darbingumo priežasčių, su tuo tiesiogiai ar netiesiogiai susiduria visi darbuotojai ir darbdaviai. Taigi psichikos sveikatos pirmosios pagalbos teikėjas darbo vietoje yra toks pat svarbus kaip ir fizinės pirmosios pagalbos teikėjas. Pirmoji psichikos sveikatos pagalba yra išmokstamas įgūdis, kurį sudaro konkretūs žingsniai, skirti atpažinti ir palaikyti psichikos sveikatos problemų turintį asmenį.

Mūsų įmonėje psichikos sveikatos pirmosios pagalbos mokymus jau baigė 34 žmonės. Šiais metais išsikėlėme tikslą, kad visi grupių vadovai ir vadovybė gautų mokymus, kaip spręsti psichikos sveikatos problemas, kad jie galėtų pastebėti kam reikia pagalbos ir prireikus paremtų savo komandas.

Tiek kovo, tiek balandžio mėnesiais mūsų darbuotojams visose Baltijos šalyse jau vyko psichikos sveikatos pirmosios pagalbos mokymai. Estijoje mokymus veda nevyriausybinė organizacija „Peaasjad“, kuri jau ilgą laiką moko ir teikia informaciją šia tema. Analogiškus mokymus Lietuvos vadovams balandį pravedė Raudonasis Kryžius, o Latvijoje mokymai vyks gegužę ir juos taip pat ves Raudonasis kryžius.

Rūpinantis teigiama psichine sveikata pagrindinį vaidmenį turi atlikti pats žmogus. Geri santykiai su artimaisiais, draugais, kolegomis darbe ir mokykloje, sveika gyvensena, pakankamas poilsis ir miegas, savirealizacija yra geros psichikos sveikatos požymiai ir apsauginiai faktoriai, į kuriuos turėtų atkreipti dėmesį net sveikas ir geros nuotaikos žmogus.

10 dalykų, kuriais galite padėti savo psichikos sveikatai čia ir dabar:

  1. Mankštinkitės
  2. Maitinkitės sveikai ir įvairiai
  3. Išsimiegokite
  4. Sumažinkite stresą ir laikykite jį nuolat žemame lygyje.
  5. Vartokite mažiau alkoholio/kavos ir arbatos/cigarečių/vaistų/saldumynų/riebalų…ir t.t.
  6. Raskite sau motyvuojančią ir skatinančią veiklą ir reguliariai ją praktikuokite
  7. Mokykitės naujų dalykų
  8. Ribokite technologijų naudojimą
  9. Bendraukite su kitais žmonėmis ir veikite grupėje
  10. Atsiradus psichikos sveikatos problemoms kreipkitės pagalbos.