NUOMONĖ: Technologijų poveikis nekilnojamojo turto priežiūrai – bendradarbiavimo galimybės ir konkurencinis pranašumas

20. birželio 2023

Tikimasi, kad nekilnojamojo turto priežiūros srityje bus plačiai diegiami aukštųjų technologijų sprendimai, kurie pagerins darbo efektyvumą ir kokybę, tačiau kartu pareikalaus naujų įgūdžių ir kompetentingų darbuotojų. Įmonės, kurios neatsilieka nuo naujų technologijų ir tvarumo tendencijų bei investuoja į darbuotojų kvalifikacijos kėlimą, įgis konkurencinį pranašumą. Tuo metu įmonės, kurioms nepavyks žengti koja kojon su technologijų plėtra arba kurios nevertins savo darbuotojų, gali prarasti perspektyvas. Tikimasi, kad darbuotojai bus pasirengę mokytis ir tobulėti visą gyvenimą.

Nuotraukoje: Mergit Inno. Nuotrauka: Ain Liiva

„SOL Baltics OÜ“ Pardavimo ir rinkodaros vadovė Baltijos šalyse Mergit Inno atsakė į keletą klausimų apie nekilnojamojo turto priežiūros sektorių „Äripäev“ konkurencijos ataskaitai parengti Jūsų atsakymus į klausimus pateiksime dviejose dalyse Tai antroji nuomonės straipsnio dalis

Ar ir kokiu mastu į nekilnojamojo turto priežiūros sektorių skverbiasi įvairūs aukštųjų technologijų sprendimai? Ką tai pakeis?

Žinoma, nekilnojamojo turto priežiūra – ne išimtis, naujos sistemos ir prietaisai bei robotai dygsta kaip grybai po lietaus. Technologijos vystosi milžinišku greičiu, todėl įrangos parinkimas, diegimas ir valdymas verslui tampa dideliu iššūkiu. Tačiau norint išbandyti tinkamos įrangos ir sistemų tinkamumą bei jas įdiegti, reikalinga ne tik kompetentinga komanda. Robotus, kaip ir kitą įrangą, reikia valdyti ir prižiūrėti. Kyla klausimų, ar pirkti, ar nuomotis? Jei pirkti, kaip vyks programinės įrangos atnaujinimai, įrangos priežiūra ir t. t.?

Žinoma, kad vidutinis valymo darbuotojų Estijoje amžius yra apie 50 ir daugiau metų, todėl reikia drąsos ir noro kasdien dirbti su naujomis technologijomis. Galima drąsiai teigti, kad ateityje nekilnojamojo turto priežiūros srityje robotai visiškai nepakeis žmonių. Jie leis darbuotojams kurti didesnę vertę ir sumažins paprastos pasikartojančios veiklos, kai reikia tik darbo jėgos. Pavyzdžiui, robotams būtina padėti judėti tarp aukštų.

Platų profesionalių robotų ar kitos aukštųjų technologijų įrangos diegimą taip pat stabdo kaina ir klientų nepasirengimas. Dažnai atkreipiamas dėmesys į saugumo reikalavimus, triukšmą ar tiesiog kliudančias duris. Naujų technologijų diegimas reikalauja kliento, darbuotojo ir įmonės įsipareigojimo bei noro.

Kokios nekilnojamojo turto priežiūros įmonės artimiausiu metu įgis konkurencinį pranašumą?

Ateitį nuspėti sunku, tačiau įmonės, kurios gebės neatsilikti nuo ESG reikalavimų, diegti naujas technologijas ir aktyviai siūlyti klientams vertę kuriančius sprendimus, neabejotinai bus konkurencingesnės. Įmonės, kurios investuoja į savo darbuotojų kompetenciją ir sistemingai vertina savo paslaugų kokybę, ilgainiui tikrai laimės. Ateityje daugiausia dėmesio bus skiriama tvarumui ir pagrįstam vartojimui.

Kokios įmonės praras perspektyvą?

Perspektyvą praras tos įmonės, kurios nevertina savo darbuotojų, dirba senais būdais ir investicijas į technologijas palieka tolimesnei ateičiai. Žinoma, verslas gali nukentėti ir dėl klientų įsipareigojimų nevykdymo, todėl gali pritrūkti lėšų.

Ko tikitės iš nekilnojamojo turto priežiūros darbuotojų? Kokio išsilavinimo ar technologijų išmanymo tikitės iš savo darbuotojų?

Tikimės, kad ir toliau bus norinčiųjų dirbti mūsų sektoriuje. Darbuotojai, pasiruošę mokytis visą gyvenimą, dirbti lanksčiu grafiku ir gebantys prisitaikyti prie pokyčių, neabejotinai yra geriausi darbuotojai.

Žinoma, kiekviena įmonė nori turėti tokius darbuotojus, kurie būtų įsipareigoję ir kasdien puoselėtų įmonės vertybes.

Supratimas, kad technologijos, įskaitant šiandien naudojamas įprastas grindų plovimo mašinas, padeda, o ne trukdo ar atima darbą, yra labai svarbus veiksnys. Kaip minėta, ateityje robotai ir technologijos bus mūsų kasdieniai partneriai, todėl svarbu prie jų priprasti.

Pirma nuomonės straipsnio dalis buvo paskelbta praėjusią savaitę Klausimus Mergit Inno pateikė kinnisvarauudised.ee redaktorius Siim Sultson. Pirmąją versiją skaitykite ČIA.