Nuomonės straipsnis: nekilnojamojo turto priežiūros pramonė šiuo metu išgyvena įdomų laikotarpį

14. vasario 2023

OÜ „SOL Baltics“ valdybos narys ir Estijos generalinis direktorius Priitas Sipelgas atsakė į Estijos laikraščio „Äripäev“ klausimus apie nekilnojamojo turto priežiūros padėtį ir iššūkius. Estijos generalinio direktoriaus atsakymai buvo panaudoti verslo laikraščio paskelbtoje 2022 m. trečiojo ketvirčio konkurso ataskaitoje. Toliau su jumis pasidalinsime straipsnio santrauka. 

Priit Sipelgas

Kokia yra tikroji nekilnojamojo turto priežiūros verslo padėtis?

Kaip ir daugelyje kitų verslo sričių, taip ir nekilnojamojo turto priežiūros srityje, šiuo metu gana nerimastingas laikotarpis. Kaip artėjanti žiema-pavasaris (ekonominė situacija, energijos kainos ir kt.) paveiks klientų likimus, koks bus darbo rinkos ir darbo užmokesčio spaudimas ir lūkesčiai, ar labai ir staigiai padidės sąnaudų kainos (priedai, technologijos, higienos prekės, įskaitant tualetinį popierių ir kt.)? Šiandien daugelis sąnaudų kainų yra išaugusios tiek, kad poreikis koreguoti paslaugų kainas yra neišvengiamas. Kitas variantas (kuriuo naudojasi ir daugelis klientų) – paslaugų koncepcijose daryti nuolaidas. Klientui  kaštai nedidėtų, bet sumažėtų paslaugų apimtis – čia svarbus abiejų partnerių bendradarbiavimas ir kompromisinis sprendimas.

Kokie buvo didžiausi iššūkiai nekilnojamojo turto priežiūros srityje?

Pastaraisiais metais pagrindinis iššūkis buvo darbo jėga, tiksliau – jos trūkumas. Nekilnojamojo turto priežiūros sritis konkuruoja su paslaugų, prekybos, taip pat ir gamybos sritimis, kai kalbama apie darbuotojų atranką. Tad mums yra dar sunkiau, nes mūsų veikloje darbo laikas dažnai būna už tradicinio darbo laiko ribų (pvz. pastato valymas). Tuo pačiu, kaip mažą teigiamą aplinkybę, galima išskirti didelę darbo dalį – ne visa darbo diena. Jei žmogus nori, pas mus gali susirasti porą ar tris valandas papildomo darbo per dieną ar kelias dienas per savaitę.

Kuria linkme juda nekilnojamojo turto priežiūros verslas?

Tikiuosi, kad šie sunkūs ir painūs ekonomikoje laikai, „praskaidrins vandenį“ nekilnojamojo turto priežiūros srityje. Siekiant užtikrinti tvarumą, reikia viską daryti išmaniau, prisidėti prie darbuotojų kompetencijų didinimo, dirbti su partneriais, užtikrinančiais tiekimo patikimumą ir efektyvią logistiką. Viskas, kas susiję su aplinkos apsauga, tampa vis svarbiau. Kryptis – protingi sprendimai ir darbuotojai (inovacijos, kompetencija), aplinkos apsauga ir tvarumas, perkamų paslaugų apimties sumažėjimas (pavyzdžiui, mažėja užsakomų paslaugų dažnis).

Ar migrantų darbas yra „gelbėjimosi ratas“ nekilnojamojo turto priežiūros srityje?

Kalbant apie darbo jėgos atranką, mūsų konkurentai yra visi paslaugų, prekybos ir gamybos sektoriai, tad šios sritys taip pat labiausiai laukia, kad iš užsienio atvykstantys darbuotojai sumažins šią spragą. Laikas parodys, ar kada rasime pagrįstą politinį ir socialinį sprendimą, kaip elgtis toliau.

Ar turi reikšmės darbuotojo amžius?

Neabejotinai turi reikšmės darbuotojo amžius – pavyzdžiui, valymas šiais laikais yra tikrai fizinis darbas. Taip kad, mūsų paslaugos pasisako už didelę galimybę dirbti ne visą darbo dieną, todėl čia galite rasti tinkamų variantų įvairaus amžiaus ar specialių poreikių žmonėms. Svarbiausia vis tiek yra žmogaus valia ir susidomėjimas, tada persikvalifikavimas ar papildomas mokymas yra motyvuojantis ir sėkmingas.