Mes nepalaikome karo

07. kovo 2022

SOL smerkia išpuolį prieš Ukrainą ir smerkia karą.

Baltijos šalių gyventojams šis karas gali atrodyti dar artimesnis nei yra iš tikrųjų, nes beveik kiekvienas iš mūsų turi draugą, giminaitį, artimą pažįstamą ar pažįstamą ukrainietį, baltarusį ar rusą, kuris gyvena Kijeve, Minske, Maskvoje ar kitame mieste. Istoriškai Baltijos šalyse gyvena ne tik vietos gyventojai, bet ir daug kitų tautybių žmonių, įskaitant ukrainiečius, baltarusius ir rusus. Kai kurie čia gyvena jau seniai, kai kurie čia gimė, kai kurie yra mūsų geri SOL kolegos. Šiandien visas šias tautas vienija vienas noras – šis karas turi baigtis, nes karas yra baisiausias dalykas pasaulyje. Ukrainos, Rusijos ir Baltarusijos žmonės yra tiesioginės šio karo aukos.

Ką kiekvienas gali padaryti? Turime išlikti ramūs ir palaikyti vieni kitus. Nepriklausomai nuo pilietybės. Palaikykite savo draugus, šeimas ir kolegas. Turime laikytis savo vertybių.

Raginu visus prisidėti prie paramos karo aukoms – pinigais, maistu ar kitokia pagalba. SOL Baltics susisiekė su pabėgėlių centrais visose trijose šalyse ir pranešė apie savo norą įdarbinti pabėgėlius. Ši pagalba buvo priimta su dėkingumu, nes iš tikrųjų nėra daug darbo vietų, kur nėra kalbos barjero ir nereikia jokios kvalifikacijos. Latvijos valstybė jau iš dalies pakeitė savo teisės aktus, kad tai netaptų kliūtimi įdarbinti pabėgėlius. Estija ir Lietuva taip pat rengia šio įstatymo papildymą.

Taline jau susitarėme padėti nemokamomis skalbyklos paslaugomis pabėgėliams. Į Taliną jie atvyko su palyginti nedaug drabužių, todėl juos reikia dažnai skalbti.

SOL Baltics taip pat nusprendėme paaukoti pinigų pabėgėlių centrams visose trijose šalyse, kad paremtų tuos, kuriems šiuo metu jų labiausiai reikia.

Gerieji SOL žmonės, rūpinkimės vieni kitais, nepalikime nė vieno su jo sunkiomis mintimis ir kalbėkime vieni su kitais. Taip mes patys išliekame dvasiškai sveiki.

Palaikome Ukrainos žmones už jų drąsą. Reiškiame gilią užuojautą žuvusiųjų šeimoms tiek iš Ukrainos, tiek iš Rusijos pusės. Linkiu taikos visiems.