Gamybos ir sandėliavimo patalpų ženklinimas suteikia saugumo, padeda taupyti vietą ir vizualiai kontroliuoti patalpas

16. rugsėjo 2022

Būtų labai sunku įsivaizduoti eismą mieste be dangos ženklinimo ir kelio ženklų. Eismo dalyviams savaime suprantama, kad pėstieji ir transporto priemonės turi savo judėjimo juostas, ir yra aiškiai pažymėtos vietos, kur eismo dalyviai privalo vieni kitiems duoti kelią. Estijoje yra gana daug gamybos ir sandėliavimo pastatų, kur eismas kartais būna net intensyvesnis nei kai kuriuose mažesniuose keliuose. Tačiau daugelis Estijos gamybos ir sandėliavimo įmonių iki šiol dar nėra atradusios visų ženklinimo galimybių ir privalumų.

Takų ženklinimas padeda išvengti pėsčiųjų ir šakinių krautuvų ar kitų mašinų susidūrimų

Grindų žymėjimas padeda sukurti tvarką patalpose, pagerinti darbo saugą ir suteikia vizualinę kontrolę. Nesant nusistovėjusių sandėliavimo ir judėjimo taisyklių, gamybos ar sandėliavimo patalpos funkcionuoja neefektyviai ir savaime atsiranda daug netvarkos ir painiavos.

Įprasta, kad gamybiniuose pastatuose saugumas užtikrinamas ženklinant transporto priemonių judėjimo kelius, tačiau grindų ženklinimas, siekiant geresnės vizualinės kontrolės ir racionalesnio erdvės išnaudojimo, naudojamas tik keliose įmonėse.

Grindų žymėjimas linijomis plačiai paplitęs efektyviai veikiančiuose ir saugumą vertinančiuose gamybos ir sandėliavimo pastatuose. Skirtingų spalvų linijos atskiria gatavos produkcijos ir žaliavų zonas, darbo zonas, pakrovimo vietas, judėjimo takus ir kt., priklausomai nuo įmonės dydžio ir gamybos pobūdžio.

Tikslus padėklų vietų žymėjimas sumažina padėklams laikyti reikalingą plotą

Viena pigiausių ir efektyviausių aplinkos saugos užtikrinimo priemonių – grindų paviršiaus žymėjimas linijomis nustatant judėjimo ir sandėliavimo taisykles. Tai padidina darbo saugą, pagerina erdvės išnaudojimą ir puikiai padeda įvairiais būdais organizuoti darbus.

Tam tikros vietos darbo patalpose turi būti pažymėtos. Kiekviena gamybos įmonė turi savo pagrindinį gamybos srauto formavimo planą, o kiekvienas pastatas yra skirtingos formos ir paskirties. Tačiau pažymėjus konkrečias zonas, apskritai kiekvienas pastatas tampa saugesnis, vizualiai lengviau kontroliuojamas ir jame ekonomiškiau išnaudojamas plotas.

Ženklinant sandėlio grindis reikia nepamiršti, kad pernelyg sudėtingas ženklinimas darbuotojams gali būti sunkiai suprantamas ir jo gali būti nesilaikoma.

Toliau nurodysime svarbiausias vietas, kurių ženklinimą ar neženklinimą kiekviena gamybos įmonė ar sandėlis turėtų rimtai apsvarstyti:

  1. Pėsčiųjų takai. Takų ženklinimas padeda išvengti pėsčiųjų ir šakinių krautuvų ar kitų mašinų susidūrimų. Pažymėjus pėsčiųjų takus, taip pat sumažinama rizika, kad žmonės pateks per arti veikiančios gamybinės įrangos, į vietą, kur galima pargriūti ar kitą pavojingą zoną.2.
  2. Keltuvų ir šakinių krautuvų judėjimo takai. Pažymėjus keltuvų ir šakinių krautuvų judėjimo takus, sumažėja situacijų, kai transporto priemonė negali laisvai judėti, nes ant tako sukrauti padėklai. Ant tako laikomi padėklai sumažina keltuvo važiavimo greitį, sukuria pavojingas situacijas ir gaišina laiką perkeliant krovinius. Keltuvų judėjimo tako plotis pirmiausia priklauso nuo įmonėje naudojamų mašinų.
  1. Padėklų laikymo vietos. Tikslus padėklų vietų žymėjimas sumažina padėklams laikyti reikalingą plotą. Taip yra dėl to, kad krautuvo operatoriui sunku iš akies nustatyti, kaip optimaliausia išdėstyti, pavyzdžiui, dvidešimt europadėklų. Tačiau jei padėklų vietos yra iš anksto nustatytos ir pažymėtos ant grindų, sandėliavimas vyksta greičiau ir sutaupoma vietos. Jei tiksli padėklų padėtis nėra apibrėžta linijomis, gali lengvai susidaryti situacija, kai skirtingi šakinių krautuvų operatoriai padėklus išdėsto skirtingai ir netaupiai naudojama vieta.

    Svarbu pažymėti pastato vietas, kuriose nieko negalima laikyti

  2. Spalvinis padėklų vietų kodavimas. Ženklinant padėklų vietas skirtingų spalvų linijomis galima pažymėti skirtingų produktų padėklų vietas. Pavyzdžiui, prekės, kurios įvežtos, bet dar neapskaitytos, yra oranžinėmis linijomis apibrėžtoje zonoje, surinktos ir netrukus išsiunčiamos prekės laikomos geltonomis linijomis apibrėžtoje vietoje ir pan. Pavyzdžiui, baltos ir raudonos spalvų derinys gali būti naudojamas brokuotų produktų padėklams žymėti.
  3. Prekių lentynų ribos. Lentynoms lygiagrečią liniją rekomenduojama nubrėžti ir ant grindų. Linija užtikrina, kad padėklai būtų laikomi tiksliai lentynoje, iš jos neišsikištų ir netrukdytų judėti tarp lentynų. Tai ypač naudinga, jei įmonėje naudojami įvairaus pločio šakiniai krautuvai. Dažnai atsitinka taip, kad siauresnio krautuvo operatorius mano, jog nieko tokio, jei padėklas gerokai išsikiša už lentynos. Tačiau tokiu atveju platesnis šakinis krautuvas ar furgonas gali nebetilpti tarp lentynų.
  4. Pavojingos zonos. Pavojingos zonos, visų pirma, yra vietos, kur žmogus gali pargriūti, paslysti, nusideginti ar užstrigti tarp gamybos įrenginių. Prieš šias zonas turėtų būti nubrėžta raudona linija arba ta zona turi būti pažymėta raudona spalva.
  5. Gamybos įranginių darbo zonos. Aiškiai pažymėta gamybos įrenginių vieta rodo, kad negalima prieiti arčiau nei leidžia linijos. Taip pat įrenginių darbo zonoje negali būti laikoma nieko, kas nėra būtina darbuotojui, dirbančiam su įrenginiais. Įrenginių darbo zonos atribojimas pagerina darbo saugą, nes atkreipia dėmesį į pavojingą zoną, kur negalima patekti be priežasties.

    Ant grindų naudojant skirtingus ženklus, gamybos zona tampa vizualiai lengviau kontroluojama ir aiškesnė

  6. Zonos, kurioje draudžiama sandėliuoti, žymėjimas. Svarbu pažymėti pastato vietas, kuriose nieko negalima laikyti. Tokios zonos, pavyzdžiui, yra gesintuvų vietos, priešgaisriniai išėjimai, pirmosios pagalbos priemonės, automatiškai užsidarančios durys ir pan.
  7. Sankryžos. Pėsčiųjų ir krautuvų takų sankryžų ženklai atkreipia dėmesį, kad pavojingose vietose visi eismo dalyviai turėtų sulėtinti greitį ir būti atidūs. Taip pat turėtų būti pažymėtos dviejų keltuvų takų sankryžos.

Be žymėjimo linijomis, naudojami ir įvairūs ženklai ant pastato grindų ir sienų. Ant grindų naudojant skirtingus ženklus, gamybos zona tampa vizualiai lengviau kontroliuojama ir aiškesnė. Dažniausiai užsakomi ženklai „Gamybos zonos pradžia“, „Pirmoji pagalba“, pėsčiųjų ženklai, krautuvų judėjimo ženklai, ženklai „Duoti kelią“, „STOP“ ir krautuvų stovėjimo vietos ženklas. Atsižvelgiant į aplinkybes ir paviršius, ženklinimui naudojamos įvairios medžiagos, priemonės ir technika.

„SOL Baltics“ užsiima gamybinių ir sandėliavimo pastatų bei parkingų ir kelių dangos ženklinimu Baltijos šalyse. Taip pat atliekame sporto salių, sporto aikštynų ir visų kitų pastatų bei aikščių ženklinimo, braižymo ir žymėjimo darbus. Be to, pagal kliento pageidavimus ir poreikius gaminame ir montuojame eismo ir saugos ženklus.

„SOL Parkimisjoon“ paslaugų tikslas – padėti klientams apgalvoti ir įgyvendinti svarbius sprendimus, padedančius sukurti saugesnę darbo aplinką.