Kokios priemonės geriausiai tinka pavasariniam namų tvarkymui?

15. balandžio 2020

Prieš eidami į parduotuvę valymo priemonių ar atsidarydami internetinę parduotuvę, pirmiausia pažiūrėkite, ko liko spintoje nuo praėjusių metų.  Neabejotinai rasite likusių priemonių, kurias galėsite panaudoti didžiajam tvarkymuisi. Svarbiausia naudoti švarius reikmenis, priešingu atveju nešvarumus tik įtrinsite į paviršių.

Valiklių tinkamumo naudoti laikas gana ilgas, todėl juos galima naudoti kelerius metus. Taisyklė „mažiau yra daugiau“ galioja ir valikliams.

Prieš naudodami valiklį būtinai perskaitykite jo instrukciją: kokia tai medžiaga, kokiam paviršiui skirta, kaip dozuoti. Naudokite tik nurodytą priemonės kiekį. Naudodami netinkamą valiklį ar per didelį jo kiekį, galite visam laikui pažeisti maišytuvą ar grindų paviršių.

Įvairiems paviršiams valyti tinka skirtingo pH priemonės (pH nurodytas valiklio naudojimo instrukcijoje):

  • Nuosėdas, kalkes ir rūdis geriausia šalinti rūgštinėmis medžiagomis (ant pakuotės nurodytas pH yra mažiau nei 6). Dėmesio! Rūgštys ėsdina ir gali pažeisti šiuos paviršius: siūlių užpildus, akmens ir keraminius paviršius, metalus ir emalį. Be abejo, jos taip pat pavojingos odai. Kai naudojate tokias medžiagas, būtinai mūvėkite apsaugines pirštines!
  • Riebalai ir aliejai šalinami šarminėmis medžiagomis (pH 8–14). Silpnai šarminės medžiagos (pH 8–10) tinka virtuvės stalviršiams, orkaitei ir plautuvei valyti. Be to, jos tinka tualetams ir dušams valyti, norint mechaniškai pašalinti prilipusius nešvarumus: kūno riebalus, muilo ir prausiklių likučius. Naudodami tokias medžiagas, būtinai mūvėkite apsaugines pirštines!
  • Nedidelius nešvarumus ir šviežias dėmes geriausia pašalinti neutraliu valikliu (pH 6–8).
  • Paprastai namuose užtenka turėti 2–3 ploviklius.

Vadinamųjų indų plovimo kempinių tikrai reikėtų atsisakyti, nes jose susikaupia daugybė mikrobų.  Pakeiskite jas indų plovimo šepetėliu.

Paprastai valymui reikalingi šie reikmenys:

  • Specialus mikropluošto rankšluostis, kuriuo galima valyti stiklinius paviršius ir veidrodžius. Pirštų atspaudus ir vandens dėmes nuo veidrodžių ir stiklo lengviausia nuvalyti mikropluošto šluoste. Tam nereikia naudoti jokių valymo priemonių. Užtenka ant paviršiaus papurkšti vandens ir nuvalyti jį sausa šluoste.
  • Skirtingos paskirties patalpoms reikalingos skirtingos dulkių šluostės. Dulkėms valyti labiausiai tinka sausos arba šiek tiek drėgnos mikropluošto šluostės.

Valydami liečiamus paviršius (durų rankenas, kėdžių atlošus ir porankius, klozeto vandens nuleidimo mygtuką, maišytuvą, stalviršį, lifto mygtukus, jutiklinius ekranus ir kt.), visada naudokite skalbimo mašinoje išskalbtas mikropluošto šluostes ir švarų vandenį. Nepilkite ir nepurkškite dezinfekavimo priemonės ant liečiamo paviršiaus, kol nenuvalėte jo švariai šluoste.

  • Indų ploviklio šepetėliu valykite plautuvę, vandens nutekėjimo zoną, šulinėlį. Po valymo šepetėlį galima išplauti indaplovėje.
  • Grindims valyti nenaudokite vadinamosios kutų šluotos, nors tokios šluotos vis dar dažnai naudojamos daugelyje namų ir biurų. Geriau rinkitės šluotą su laikikliu, prie kurio galima pritvirtinti specialią mikropluošto šluostę. Birius nešvarumus, pvz., smėlį ir dulkes, nuo kietų grindų nuvalykite grindų sausintuvu-valytuvu (žr. pav.).

  • Grindis geriausia valyti šiek tiek sudrėkinta mikropluošto šluota ar valymo šluoste.
  • Langams valyti seniai nebereikia daugybės laikraščių ar popierinių rankšluosčių. Viskas, ko reikia, yra vanduo, neutralus ploviklis, kempinė ir kietesnės gumos mentelė. Jei turite priekinio stiklo valiklį su pliušu, juo taip pat galima labai efektyviai nuvalyti purvą (žr. pav.).

  • Valant lauke, viskas priklauso nuo to, ką norite nuvalyti. Geras pagalbininkas yra slėginė plovimo mašina arba tinkamo kietumo šepetys.
  • Dulkių siurblys – prieš pradėdami siurbti, pirmiausia patikrinkite dulkių maišelį. Jei maišelis pilnas, pakeiskite jį nauju. Įsitikinkite, kad siurbimo žarna ir antgalis neužsikimšę! Jei reikia, išvalykite ir dulkių siurblio filtrus. Perskaitykite naudojimo instrukciją ir išsiaiškinkite, kuris antgalis geriausiai tinka valomam paviršiui. Dulkių siurblį visada laikykite sausoje vietoje!

Apibendrinant: kambariams išvalyti reikia labai nedaug reikmenų ir medžiagų. Didžiąją dalį darbo galima atlikti švaria mikropluošto šluoste ir švariu vandeniu. Naudokite kuo mažiau cheminių medžiagų ir rūpestingai rinkitės jas namams valyti.